poniedziałek, 7 lutego 2011

Dzikości serca ciąg dalszy, czyli Dzika kaczka glazurowana miodem

Jeżeli mamy możliwość kupujemy kaczkę z sercem i żołądkiem. Ważne, aby kaczka była młoda. Jest to bardzo delikatne mięso, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Przed przyrządzaniem kaczki należy ją dokładnie umyć i oczyścić ze śrutu.

Składniki:
1 dzika kaczka
Przyprawy: 
sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, sól peklowa,
2 ząbki czosnku
2 duże jabłka
50 ml miody

Kaczkę porcjujemy. Żołądek z kaczki otwieramy, czyli przecinamy wzdłuż błony, oczyszczamy go z piasku i resztek jedzenia, małym nożykiem zdzieramy żółta błonę i długo płuczemy pod zimną wodą. Kaczkę wraz z podrobami nacieramy solą pekową, pieprzem, majerankiem. Zapeklowane mięsa wkładamy do ceramicznego naczynia, dodajemy pokrojone jabłka w księżyce i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dzień.

Gdy kaczka dobrze się zamarynuje możemy się zabrać za dalsze przygotowania. Do wysokiego rondla nalewamy trochę oliwy, a na gorącą oliwę wrzucamy kaczkę z podrobami. Podsmażoną kaczkę podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Dodajemy liście laurowe, pieprz cały, trochę majeranku wyciśnięty czosnek. Kaczkę dusimy na małym ogniu. Przygotowujemy ziemniaki z rozmarynem i oliwą. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w księżyce lub plastry i podsmażamy je na oliwie z świeżym rozmarynem. Do tego przyrządzamy kapustę na ciepło. Czerwoną kapustę kroimy, doprawiamy octem z sokiem ze świeżych pomarańczy, solą, pieprzem, następnie dusimy z rodzynkami do miękkości. Gdy kaczka jest miękka i gotowa do podania dodajemy miód i zostawiamy jeszcze na 1 minutę na ogniu.

Na talerzu wykładamy na środku ciepłą kapustę, a dokoła przypieczone ziemniaki, na to kładziemy porcję aromatycznej kaczki.

1 komentarz:

  1. Klasycznym połączeniem do kaczki jest Nebbiolo - Barolo, Barbaresco. Przy czym w Państwa recepturze pojawiły się jabłka. To źródło słodyczy, a Nebbiolo zazwyczaj na modłę wytrawną są tworzone... Zastanawiamy się, czy nasza Barbera D'Asti mogłaby stworzyć udane połączenie. Charakteryzuje ją spora ilość słodyczy i posmaków waniliowych pochodzących z "beczki". Towarzyszą temu również wyraźne garbniki - i tu się pojawia pytanie: jaka jest struktura potrawy. Czy jest ciężka czy lekka?Czy kęsy rozpływają się czy może są solidną treścią?

    Bardzo ciekawie, że na wrocławskim rynku gastronomicznym można rozmawiać o łączeniu smaków, eksperymentach, osiąganiu harmonii...

    pozdrawiamy
    Sklep Winogrono - selekcja win włoskich
    ul. Bogusławskiego 89
    Wrocław

    OdpowiedzUsuń