czwartek, 27 stycznia 2011

Przyprawianie mięsa oraz inne sekrety

Pierwszy krok to wyjęcie mięs kilka godzin przed przyrządzaniem, by osiągnęło temperaturę pokojową. Przy wyborze przypraw spokojnie zaciekawmy się egzotycznymi kuchniami całego świata i odkrywajmy nowe doznania smakowe. Chociażby laski cynamonu - przyprawmy nimi pieczeń jagnięcą lub cielęcą.Wanilia pasuje do mięsa jasnego np.Królik. 

Mięso solimy na patelni tak aby ani chwili nie oczekiwało na smażenie. Sól wyciąga z mięsa wodę. Co do pieprzu również po smażeniu, na patelni przypala się i daje gorzki smak. Nie zapominajmy również o świeżych ziołach prowansalskich: tymianku, rozmarynie, lawendzie znoszą dobrze podgrzewanie. Ale nie długie oddają swój smak i zapach. Inne świeże zioła takie jak bazylia, kolendra, oregano czy mięta delikatnie zrywamy myjemy i doprawiamy dania na samym koniec.Zachęcam do dekorowania dań ziołami wygląda to bardzo apetycznie.

Mięso kocha towarzystwo owoców np.śliwek,wiśni,fig,daktyli,żurawiny,moreli,skórek pomarańczowych i cytrynowych. Mięso zawsze zyskuje na smaku jak jest podanie na podgrzanym talerzu.W domowych warunkach proponuje włożyć czysty talerz no ok.40 sekund do mikrofalówki to powinno załatwić sprawę. Nie zostaje nam nic innego jak ułożyć mięso na talerzu i cieszyć się jego smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz