środa, 19 stycznia 2011

Sposoby dekorowania potraw, czyli ładne lepiej smakuje


Co zatem zrobić, aby zachwycić naszych gości, nie tylko jakością dań, ale przede wszystkim formą ich serwowania?

Oto kilka rad jak dobrać właściwą zastawę i udekorować nasze dania. Zacznijmy od porcelany. Biała okrągła porcelana, stwarza możliwość układania dekoracji w trójkąt tzw. mercedes lub pięciokąt. Jeśli jest to danie główne, które serwujemy, elegancko będzie się prezentować sos rozlany w kształt koła na środku, na którym ułożone zostanie danie. Z kolei kwadratowy talerz umożliwia układanie dekoracji symetrycznie 2,4,6 lub 8 elementów. Oczywiście są to ogólne zasady, które można dowolnie modyfikować według własnej artystycznej wizji.
Dobieranie kolorystyczne jest również niezwykle istotnym elementem.  Na rynku mamy szeroki wybór sałat w różnych kolorach, co daje szerokie możliwości ożywienia kolorystyki na talerzu. Dobór kolorów stosować należy także w daniach, a nie tylko w dekoracjach. Pamiętajmy o tym, aby kolory dobierać najlepiej na zasadzie kontrastów czyli np. czerń i biel np. śmietankowa panna cotta z sosem czekoladowym. Takie połączenia wyglądają najbardziej stylowo i są wysmakowane, a nie banalne.

Ciekawym pomysłem jest także atrakcyjne przygotowanie samego dania. Ziemniaki świetnie wyglądają pokrojone w kształt łódeczek,  warzywa można pociąć w drobne cienkie paski niczym makaron. Z kolei mięso, np. polędwiczkę można zapleść w warkocz, a rybę przygotować w formie roladki.

Bardzo prostym sposobem dekoracji jest wykorzystanie ciasta naleśnikowego. Można z niego wykonać np. sakiewkę, w której możemy ułożyć np. sałatę lub karetkę z ciasta. 

Owce w miodzie to wspaniały dodatek do dań mięsnych ale także element dekoracyjny. Bardzo prosty do przygotowania i niezwykle szybki.  Przygotowanie jest niesłychanie proste: na rozgrzaną patelnię wlewamy miód  i karmelizujemy go, a następnie wrzucamy gruszkę obraną i pokrojoną w ćwiartki bez pestek. Po 3 minutach mamy ładnie błyszczącą się gruszkę, którą możemy ułożyć na mięsie lub obok. 

Suszenie owoców i warzyw pozwala na wykonanie ciekawych dodatków, które można wykorzystać do dekoracji. Proponuje wykonanie np. buraczanych chipsów. Obranego surowego buraka kroimy w cienkie plastry, obtaczamy w mące lub w cukrze podrze i smażymy na oliwie. Usmażony odkładamy na papierowy ręcznik i osuszamy. Podobnie wykonać można jadalne płatki róży. Moczymy je w białku jajka, następnie w cukrze pudrze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 50 st. C na ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz