Znana kulinarna zasada mówi, że dobrze i ładnie podane danie, zawsze smakuje lepiej. Wszyscy doskonale znamy powiedzenie „jeść oczami”. Być może dlatego, chętniej kosztujemy elegancko przygotowanych i zaserwowanych potraw.
Co zatem zrobić, aby zachwycić naszych gości, nie tylko jakością dań, ale przede wszystkim formą ich serwowania?
Oto kilka rad jak dobrać właściwą zastawę i udekorować nasze dania. Zacznijmy od porcelany. Biała okrągła porcelana, stwarza możliwość układania dekoracji w trójkąt tzw. mercedes lub pięciokąt. Jeśli jest to danie główne, które serwujemy, elegancko będzie się prezentować sos rozlany w kształt koła na środku, na którym ułożone zostanie danie. Z kolei kwadratowy talerz umożliwia układanie dekoracji symetrycznie 2,4,6 lub 8 elementów. Oczywiście są to ogólne zasady, które można dowolnie modyfikować według własnej artystycznej wizji.
Dobieranie kolorystyczne jest również niezwykle istotnym elementem. Na rynku mamy szeroki wybór sałat w różnych kolorach, co daje szerokie możliwości ożywienia kolorystyki na talerzu. Dobór kolorów stosować należy także w daniach, a nie tylko w dekoracjach. Pamiętajmy o tym, aby kolory dobierać najlepiej na zasadzie kontrastów czyli np. czerń i biel np. śmietankowa panna cotta z sosem czekoladowym. Takie połączenia wyglądają najbardziej stylowo i są wysmakowane, a nie banalne.
Ciekawym pomysłem jest także atrakcyjne przygotowanie samego dania. Ziemniaki świetnie wyglądają pokrojone w kształt łódeczek, warzywa można pociąć w drobne cienkie paski niczym makaron. Z kolei mięso, np. polędwiczkę można zapleść w warkocz, a rybę przygotować w formie roladki.
Bardzo prostym sposobem dekoracji jest wykorzystanie ciasta naleśnikowego. Można z niego wykonać np. sakiewkę, w której możemy ułożyć np. sałatę lub karetkę z ciasta.
Owce w miodzie to wspaniały dodatek do dań mięsnych ale także element dekoracyjny. Bardzo prosty do przygotowania i niezwykle szybki. Przygotowanie jest niesłychanie proste: na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i karmelizujemy go, a następnie wrzucamy gruszkę obraną i pokrojoną w ćwiartki bez pestek. Po 3 minutach mamy ładnie błyszczącą się gruszkę, którą możemy ułożyć na mięsie lub obok.
Suszenie owoców i warzyw pozwala na wykonanie ciekawych dodatków, które można wykorzystać do dekoracji. Proponuje wykonanie np. buraczanych chipsów. Obranego surowego buraka kroimy w cienkie plastry, obtaczamy w mące lub w cukrze podrze i smażymy na oliwie. Usmażony odkładamy na papierowy ręcznik i osuszamy. Podobnie wykonać można jadalne płatki róży. Moczymy je w białku jajka, następnie w cukrze pudrze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 50 st. C na ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz