czwartek, 30 grudnia 2010

Kuchnia czeska

Kuchnia czeska to istna feria smaków i aromatów. Zakochają się w niej bez wątpienia miłośnicy tradycji i potraw sporządzanych według pradawnych receptur.  Znajdziemy tu pyszne jedzenie, ale niestety kaloryczne i dość ciężkie. Oparta jest w dużej mierze na mięsie. Prym wiedzie wieprzowina, którą Czesi serwują z wszelkiej maści sosami, bądź też pieką na ruszcie. Ważną rolę odrywa także dziczyzna – sarnina, a także dzikie ptactwo np. bażanty. Mówiąc o kuchni czeskiej, od razu kojarzą się z nią knedle, podawane są w różniej postaci. Nie należy także zapominać o warzywach. Tutaj króluje biała  i czerwona kapusta. Dla Czechów bardzo ważne są także zupy. Mam tu na myśli głównie słynną zupę z flaków oraz czosnkową. Nie należy także zapominać o deserach. Odwiedzając Czechy najczęściej spotkamy się ze strudlem jabłkowym oraz knedlikami  serwowanymi na słodko.

Knedliki z wołowiną i czerwoną papryką

Ciasto na knedliki

Składniki:

500 g mąki
125 g mleka
125 g letniej wody
30 g drożdży
10 g cukru
10 g soli
40 g miękkiego masła

Sposób przyrządzania:

Mąkę, mleko, wodę drożdże, cukier wyrabiamy razem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy sól i masło i dalej wyrabiamy ok. 5 minut. Odstawiamy na 20-30 minut pod przykryciem. Formujemy małe bułeczki. Przyrządzamy je na parze. Kładziemy na ok. 15-20 minut nad kąpielą wodną (patelnia, na której znajduje się  woda, na niej sito i przykrywka)

Gulasz wołowy

Składniki:

Udziec wołowy
Cebula
Marchewka
Papryka czerwona
Winno czerwone
Musztarda ostra
Czosnek
Masło
Mąka

Sposób przyrządzania:

Udziec oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni z liściem laurowy i zielem angielskim. Po odparowaniu z mięsa wody dodajemy wino, musztardę. redukujemy i przekładamy do rondla. Marchew i cebulę obieramy.  Kroimy w paski cebulę, a marchew w plasterki i przesmażamy. Następnie dodajemy do reszty. Do rondelka dolewamy wody, tak żeby przykryła mięso i dusimy pod przykryciem 40 minut. Pod koniec dodajemy przesmażoną mąkę z masłem.
Na talerzu układamy knedliki, które polewamy gulaszem.

Zupa - Krem czosnkowy

Składniki:

3 główki czosnku
300 ml 30% śmietanki
½ selera
1 cebula
1 por (biała część)
200 ml białego wina
2 kostki rosołowe
2 żółtka
3 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:

Seler, cebulę i por przesmażamy na małej  ilości oliwy. Następnie podlewamy białym winem i  czekamy żeby odparowało. Zalewamy bulionem z kury ok. 3 l lub zastępujemy kostką rosołową. Gotujemy ok. 15 minut i dodajemy czosnek wyciśnięty, śmietankę oraz żółtka. Wszystko miksujemy i odstawiamy na ok. 30 minut.  Następnie przecedzamy przez drobne sito. Należy podawać z grzankami i pietruszką.


1 komentarz: