Kuchnia indyjska to prawdziwy wulkan różnorodności. W zależności od regionu, który odwiedzamy, czekają nas inne kulinarne doznania. Można powiedzieć, że każda część Indii ma inny smak i zapach. Bez wątpienia wpływ na to ma położenie, klimat oraz wierzenia, religia, a także powszechność danego składnika czy przyprawy. Można ją nazwać kuchnią czterech stron świata, ponieważ da się wyróżnić kuchnię wschodnią, zachodnią, południową i północną. Każda odmienna i zgoła różna od pozostałych.
To kuchnia szybka, niezwykle świeża w składnikach i rozmaita, a także spełniająca wymogi zdrowej diety.
Tajniki kulinarne były przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie. Dobry kucharz był uznawany za swoiste guru i traktowany z respektem i szacunkiem. Na dawnych dworach traktowano go na równi z lekarzem, artystą, czy astrologiem.
Należy wspomnieć, że bardzo wielu Hindusów, nie jada w ogóle mięsa, stąd tak wiele potraw wegetariańskich w kuchni indyjskiej. Nie można na pewno zabraknąć w niej ryżu, soczewicy, różnorakich marynat, sosów i sałatek.
W Indiach główny posiłek jada się wieczorem i składa się z wielu potraw. Inne mniejsze to śniadanie oraz przekąski, jadane w ciągu dnia. Mówiąc o kuchni indyjskiej należy pamiętać, że nie może się ona obejść bez kardamonu, szafranu, kminu, ale też i kolendry, chili i czosnku.
Ziemniaczane badzi
Składniki:
1kg ziemniaków
½ chili
½ świeżej kolendry
3 cebule
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka mleczka kokosowego
½ kalafiora
2 cm - kawałek, świeżego imbiru
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę w paski. Zalewamy ok. 3 litrami wody i dodajemy mleczko, kalafior, imbir (obrany) oraz kurkumę. Gotujemy ok. 2 h. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Tan specjał jest podawany z placuszkami pszennymi tzw. Czapati. Mąkę wodę i sól wyrabiamy do plastycznej masy. Następnie wykrajamy kółka od szklanki i rozwałkujemy jak najcieniej. Smażymy na patelni z dwóch stron.
Składniki:
Garstka orzechów nerkowca
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
3 ziarnka kardamonu (można zastąpić mielonym 1 łyżeczka)
4 goździki
½ pęczka świeżo posiekanej kolendry
1 obrany i ugotowany burak
2 plastry ananasa
1 cebula
2 pomidory, obrane ze skóry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka grana masala
½ łyżeczki kminku
Sok z dwóch cytryn
¾ szklanki ryżu
Sposób przyrządzania:
Wszystko przygotowujemy w woku. Należy go bardzo dobrze rozgrzać. Wszystkie składniki smażymy razem z kurkumą i grana masalą oraz kminkiem. Następnie dodajemy ugotowany ryż i polewamy sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy kolendrę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz