sobota, 18 grudnia 2010

Kuchnia Indyjska

Kuchnia indyjska to prawdziwy wulkan różnorodności. W zależności od regionu, który odwiedzamy, czekają nas inne kulinarne doznania. Można powiedzieć, że każda część Indii ma inny smak i zapach. Bez wątpienia wpływ na to ma położenie, klimat oraz wierzenia, religia, a także powszechność danego składnika czy przyprawy. Można ją nazwać kuchnią czterech stron świata, ponieważ da się wyróżnić kuchnię wschodnią, zachodnią, południową i północną. Każda odmienna i zgoła różna od pozostałych. 

To kuchnia szybka, niezwykle świeża w składnikach i rozmaita, a także spełniająca wymogi zdrowej diety. 

Tajniki kulinarne były przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie. Dobry kucharz był uznawany za swoiste guru i traktowany z respektem i szacunkiem. Na dawnych dworach traktowano go na równi z lekarzem, artystą, czy astrologiem. 

Należy wspomnieć, że bardzo wielu Hindusów, nie jada w ogóle mięsa, stąd tak wiele potraw wegetariańskich w kuchni indyjskiej. Nie można na pewno zabraknąć w niej ryżu, soczewicy, różnorakich marynat, sosów i sałatek. 

W Indiach główny posiłek jada się wieczorem i składa się z wielu potraw. Inne mniejsze to śniadanie oraz przekąski, jadane w ciągu dnia. Mówiąc o kuchni indyjskiej należy pamiętać, że nie może się ona obejść bez kardamonu, szafranu, kminu, ale też i kolendry, chili i czosnku.

Ziemniaczane badzi

Składniki:

1kg ziemniaków
½ chili
½  świeżej kolendry
3 cebule
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka mleczka kokosowego
½ kalafiora
2 cm - kawałek, świeżego imbiru

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę,  a cebulę w paski. Zalewamy ok. 3 litrami wody i dodajemy mleczko, kalafior, imbir (obrany) oraz kurkumę. Gotujemy ok. 2 h. Na koniec dodajemy posiekaną  kolendrę. Tan specjał jest podawany z placuszkami pszennymi tzw. Czapati.  Mąkę wodę i sól wyrabiamy do plastycznej masy. Następnie wykrajamy kółka od szklanki i rozwałkujemy jak najcieniej. Smażymy na patelni z dwóch stron.

Biryani warzywne


Składniki:

Garstka orzechów nerkowca
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
3 ziarnka kardamonu (można zastąpić mielonym 1 łyżeczka)
4 goździki
½ pęczka świeżo posiekanej kolendry
1 obrany i ugotowany burak
2 plastry ananasa
1 cebula
2 pomidory, obrane ze skóry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka grana masala
½ łyżeczki kminku
Sok z dwóch cytryn
¾ szklanki ryżu

Sposób przyrządzania:

Wszystko przygotowujemy w woku. Należy go bardzo dobrze rozgrzać. Wszystkie składniki smażymy razem z kurkumą i grana masalą oraz kminkiem. Następnie dodajemy ugotowany ryż i polewamy sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy kolendrę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz