Grecja to bez wątpienia kraj – raj dla zmysłów – smak, węch, wzrok, wszystkie znajdą tam ukojenie. Myśląc o Grecji, maluje nam się obraz wielkiego błękitu morza oraz zieleni przyrody. Do tego nieodłączny element białe domy z niebieskimi okiennicami, osiołki, pastuszkowie, wzgórza z gajami oliwnymi i doliny z drzewami uginającymi się pod ciężarem soczystych pomarańczy.
Kuchnia grecka, kuchnia śródziemnomorska, to bez wątpienia jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Zapewne za sprawą używanej w niej ogromnej ilości warzyw, owoców, wszelakiej zieleniny, ryb, owoców morza i nabiału. Niepodważalnym fundamentem kuchni greckiej jest oliwa z oliwek, dodawana właściwie do każdej potrawy. Oprócz tego wszechobecne zioła, które porastają greckie wzgórza, a potrawom nadają niepowtarzalny aromat.
Kuchnia grecka, to kuchnia tradycyjna, domowa i prosta, ale w swej prostocie tak ciekawa, że jest w stanie zaspokoić, nawet najbardziej wyszukane kulinarne gusta.
Najpopularniejsze w kuchni greckiej są: oliwa z oliwek, oliwki, czosnek, pomidory, papryka, liście winorośli, owczy, słony ser feta, baranina, jagnięcina, ryby, owoce morza i zioła.
Kuskus z krewetkami w koszyczku z ciasta fillo
Składniki dla 4 osób:
2 szklanki kaszy Kuskus
20 sztuk Krewetek tygrysich
150ml białego wina
8 płatów ciasta fillo
4 ząbki czosnku
80gram masła
7 listków mięty
7 listków bazylii
Sposób przyrządzania:
Na początku przygotowujemy koszyk z ciasta fillo. Rozkładamy je na stolnicy, a następnie smarujemy całą powierzchnię rozpuszczonym masłem i przykładamy do tego drugi kawałek ciasta. Po czym przekładamy do żaroodpornej miseczki o średnicy 15 cm i pieczemy około 3 minut, w temperaturze 200°C, do zbrązowienia. W ten sposób przygotowujemy 4 koszyczki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy: czosnek, krewetki odrobinę oliwy z oliwek. Po minucie dodajemy winno. Po odparowaniu odstawiamy i dodajemy kosteczkę masła oraz sól . Kuskus zalewamy gorącym bulionem z kury, w taki sposób, tak żeby cały został wchłonięty i dodajemy 40 gram masła sól, pieprz oraz posiekane zioła.
Do koszyczka przekładamy kuskus, krewetki i zawieszamy na rancie. Możemy dodać do tego bakłażana, cukinię, pomidory pokrojone w plastry i upieczone w piekarniku.
Ciasto pomarańczowo daktylowe
Składniki na około 7 porcji
220 gram cukru
6 jaj
350 gram mąki migdałowej
30 gram proszku do pieczenia
3 duże pomarańcze
125 gram daktyli
Sposób przyrządzania:
Pomarańcze gotujemy razem z daktylami przez około 40 minut. Następnie wycinamy z nich białe części. Studzimy. Kiedy są zimne, dodajemy resztę składników i ucieramy na gładką masę. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170°C i pieczemy w nim ciasto przez około 40-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz