Kuchnia arabska to bardzo szeroki temat. Jest bardzo ciekawa i zróżnicowana. Ze względu na wielokulturowość i synkretyzm religijny. Na kuchnię miał i ma również wpływ specyficzny klimat i określony styl życia. Mieszkańcy tego regionu sporo wędrowali, przejmowali nowe smaki, potrawy, włączali je do swojej kuchni, dlatego jest ona tak bogata i niejednolita.
Kuchnia arabska dzieli się na bliskowschodnią i śródziemnomorską. Liban, Algieria, Maroko, Tunezja i inne kraje tego regionu charakteryzują się spożywaniem bardzo dużej ilości warzyw i owoców oraz ryb. Z kolei kraje pustynne mają kuchnię zdecydowanie uboższą, w której króluje mięso, głównie baranina. Mówi się, że jest to kuchnia skromna, raczej biedna, gdzie nic nie może się zmarnować.
Cechą charakterystyczną kuchni arabskiej jest duża ilość przystawek, pasty, sosy, sałatki. Są ich takie ilości, że często zapełniają stół. Bardzo popularne są zioła i przyprawy: tymianek, mięta, ziarno sezamu, czosnek, cebula, pietruszka, cynamon. Słynną przyprawą arabską jest zatar, a sałatką tabule, które składa się z drobno posiekanego ogórka, pomidora, cebuli, czosnku, mięty, natki pietruszki i kaszy kuskus.
Kuchnię arabską cechuje również umiłowanie słodyczy. W myśl zasady, im bardziej słodko, tym milej i serdeczniej. Ciasta obfitują w duże ilości bakalii i miodu.
Tabouleh z awokado (kuskus robiony na zimo)
Składniki:
200 g kaszy kuskus
1 awokado
1 ogórek
sok z dwóch limonek
200 ml oliwy z oliwek
1 cebula czerwona
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka świeżego estragonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
sól do smaku
Sposób przyrządzania:
Awokado i ogórka obieramy i ścieramy na tarce z grubym oczkiem. Cebulę, pietruszkę i estragon drobno siekamy. Do miski wlewamy oliwę oraz sok z limonki. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz kuskus(kuskus nie ugotowany). Mieszamy wszystko i odstawiamy na ok2 h do lodówki.
Shoarma z nóżek kurczaka
Składniki:
12 nóżek z kurczaka
3 łyżki kminku rzymskiego
3 łyżki czerwonej papryki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki nasion kolendry
1 łyżeczka czosnku granulowanego
6 moreli suszonych
6 suszonych daktyli
sok z jednej pomarańczy
3 łyżki oliwy z oliwek
4 szt. pity
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Nóżki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Nasiona kolendry rozbić w mosiężnej misce i wymieszać z resztą przypraw. Kurczaka obsypać przyprawami i dodać oliwę. Następnie odstawić na godzinę do lodówki. Na rozgrzanej wysokiej patelni, ułożyć nóżki, obsmażyć, podlać sokiem z pomarańczy, dodać morele i daktyle, uzupełnić wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 1,3 h. Podajemy z pitą.
Bananowy kuskus
Składniki:
1 nektaryna
250 ml herbaty rumowej
200 g kaszy kuskus
100 g rodzynek
1 jabłko
2 banany
150 ml soku pomarańczowego
100 g cukru
1 laska cynamonu
Sposób przyrządzania:
Sok z pomarańczy zagotowujemy z rodzynkami i laską cynamonu. Dodajemy obrane i pokrojone jabłko i nektarynki oraz cukier. Gorącą herbatą zalewamy kuskus. Gdy kuskus napęcznieje, mieszamy go z masą owocową. Możemy udekorować deser skórką z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz