środa, 22 grudnia 2010

Kuchnia meksykańska


Meksyk to kraj, w którym tradycja miesza się z nowoczesnością, a wielkie miasta graniczą z pustyniami i nieujarzmioną przyrodą. Mówi się tam w ponad sześćdziesięciu językach. Z tego względu, nazywany jest krajem o wielu twarzach.

Bez wątpienia  zauroczy i miłośników wypoczynku nad morzem i osoby ciekawe kultury     i historii. Meksyk leży w części nazywanej Ameryką Środkową.

Kuchnia jest jedną z najbardziej urozmaiconych na świecie. Łączy w sobie zarówno elementy kuchni hiszpańskiej, prekolumbijskiej, ale znalazła się  także  pod wpływami azjatyckimi i europejskimi. Oryginalną kuchnię meksykańską wyróżnia pikantny smak       i niesamowity aromat potraw, uzyskany niewątpliwie dzięki przyprawie chili. Łączy w sobie wpływy Starego i Nowego Świata. Najpopularniejsze składniki to: pomidory, avocado, fasola, suszone mięso, pszenna tortilla, kukurydza, ostra papryka, cebula, czosnek, mięso wołowe, z kurczaka, indycze oraz czekolada i wanilia. Wszystko uzależnione od regionu, w jakim się znajdujemy. Kuchnia meksykańska to feria smaków, przypraw, aromatów, skąpana w soczystych kolorach i podana pod niebem pełnym słońca.

Pszenna tortilla z kurczakiem i sałatką

Składniki:

2 pszenne placki tortilli
200 gram  sosu  guacamole
100 gram  startego  żółtego  sera
½ puszki czerwonej fasoli lub pinto
1 filet z kurczaka
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
½ cytryny
sól i pieprz do smaku
sałata lodowa
kolendra
czerwone oliwki lub inne
200 g Liści kaktusa jadalnego
250 ml śmietanki 34%
mały korzeń imbiru
200 gram koziego sera lub białego
1 awokado

Sposób przygotowania: 

Zamarynować kurczaka w ostrych przyprawach np. chili, papryka. Kiedy kurczak, leży     w przyprawach, zajmujemy się  przygotowaniem sałatki. Rwiemy  liście sałaty, dodajemy czerwoną cebulę, oliwki, liście kaktusa, ser, oraz dresing składający się ze śmietany i niewielkiej ilości startego imbiru. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem z dodatkiem świeżej kolendry.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowanego kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Smarujemy placki tortilli sosem guacamole. Na placki tortilli kładziemy kurczaka wraz z drobno posiekanym pomidorem oraz cebulą pokrojoną w piórka. Całość posypujemy żółtym serem. Zawijamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy dopóki ser się nie rozpuści. Tortille podajemy z sałatką oraz sosem salsa.

Sos guacamole:

Kroimy awokado  i dodajemy śmietankę 34%, sok z cytryny, drobno pokrojonego pomidora oraz cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wszystko dokładnie miksujemy blenderem. 

Sos salsa:

Drobno posiekane pomidory doprawiamy świeżą bazylią, posiekanym czosnkiem , cebulą oraz chili. Wszystko miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krem z awokado z dodatkiem kwaśnej śmietany

Składniki:

2 dojrzałe awokado
1 litr bulionu warzywno - drobiowego
100 ml mleczka kokosowego
Sok z ½ limonki
Kolendra
Kwaśna śmietana
40 ml Porto
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
1 Papryczka Jalapeño
½  Małej Cukinii
½  Cebula
Sól i pieprz do smaku

Sposób Przygotowania:

Do garnka wlewamy około 3 łyżek oliwy z oliwek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, cukinię, oraz papryczkę Jalapeño. Dusimy około 5 minut. Po tym czasie wlewamy 40 ml Porto. Odparowujemy alkohol.  Następnie wlewamy bulion, sok z limonki, mleko kokosowe i obrane awokado. Po zagotowaniu miksujemy na gładką masę. Podajemy w ogrzanych miseczkach ze świeżą kolendrą i kwaśną śmietaną w towarzystwie pikantnych tacos.

„Papaja Sen” 

Składniki:

1 papaja
Lody waniliowe
Świeża mięta 
Kaluha 20ml (lub inny likier kawowy)

Sposób przygotowania:
Papaję obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę i miksujemy. Dodajemy lody waniliowe i miksujemy jeszcze przez moment. Całą intrygującą mieszankę przelewamy do schłodzonego naczynia i dekorujemy świeżą miętą oraz likierem kawowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz