środa, 29 grudnia 2010

Kuchnia hiszpańska


To kuchnia śródziemnomorska. Bazuje ona na owocach morza i rybach oraz warzywach i mięsie jagnięcym oraz króliczym. Bardzo charakterystyczne dla niej są, pikantne, podsuszane wędliny. Nie można jej sobie wyobrazić bez wszechobecnej oliwy z oliwek, pomidorów i czosnku. To kuchnia typowo południowa i bardzo charakterystycznie powiązana z klimatem. Jest bardzo złożona, ponieważ miały na nią wpływ inne kultury i kuchnie. Odczujemy w niej nutkę angielską, grecką, francuską, włoską, ale i arabską.

Nie jest to najpopularniejsza kuchnia na świecie, ale bardzo ciekawa i niejednolita. W zależności od regionu Hiszpanii, spotykamy się z coraz to nowymi potrawami. Charakterystyczną jej cechą jest bez wątpienia fakt, że Hiszpanie nie wyobrażają sobie posiłku bez wina. Nie pija się za to prawie w ogóle herbaty, a kawę w dużych ilościach.

Gazpacho pomidorowe

Składniki:

1 łodyżka selera naciowego
1 ogórek bez skóry i nasion
1 duża czerwona papryka
1 nieduża czerwona cebula
400 ml soku pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
½ pęczka pietruszki
1 ząbek roztartego czosnku

Sposób przygotowania:

Ogórek,  paprykę, seler naciowy i cebulę drobno pokroić, a następnie zmiksować z połową soku pomidorowego, oliwą z oliwek  oraz sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Dodać resztę soku z pomidorów, doprawić do smaku solą pieprzem.

Tortilla hiszpańska

Składniki:

1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2 pomidory
6 jajek
1 puszka tuńczyka ok.200g

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach dodajemy sparzone i obrane pomidory. Smażymy 10-15 minut , odstawiamy. Jajka doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy. Dodajemy tuńczyka i podsmażone warzywa. Masę wlewamy na patelnię, by pokryła ją równomiernie. Smażymy do momentu, aż spodnia warstwa się zrumieni. Wówczas odwracamy i smażymy na drugiej stronie.

Migdałowe koszyki
Składniki:

250 g cukru
70 ml soku pomarańczowego
120 g maki pszennej
80 g masła (miękkiego)
70 g zmielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy razem na gładką masę. Następnie rozsmarujemy na blaszce z teflonem (średnica 10cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C na ok. 4 minuty (do zbrązowienia masy). Wyciągamy i odczekujemy ok. 1 - 2minuty. Masę przenosimy np. na szklankę tak aby utworzył nam się koszyk. Tak przyrządzony koszyk możemy wypełnić ladami lub owocami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz