poniedziałek, 20 grudnia 2010

Kuchnia japońska

Japonia – kraj kwitnącej wiśni. Ale nie tylko. Tu ludzie mogą poszczycić się najdłuższą średnią życia. Nie ulega wątpliwości, że to za sprawą specyficznego odżywiania. Od wielu lat mówi się o niezwykłych właściwościach kuchni japońskiej. Uważna jest na najzdrowszą na świecie. Opiera się ona głównie na rybach, jedzonych także na surowo. Do tego dochodzą ryż, soja, owoce morza, wodorosty i warzywa. Rzadko stosuje się przyprawy. Być może dlatego mówi się, że japońskie kobiety nie tyją i się nie starzeją. Kuchnia japońska to harmonia i naturalność oraz piękno, gustownie zaaranżowanych potraw. To kunszt i sztuka, gdzie nie liczy się ilość, a jakość i estetyka wykonania. Japońska dieta jest przede wszystkim bogata w białko. Jest też niskokaloryczna, ponieważ je się gównie potrawy pieczone, grillowane i gotowane. Rzadkością jest smażenie na głębokim oleju. Europejczycy używają ogromne ilości tłuszczów zwierzęcych, Japończycy prawie wcale. Sporo też jadają produktów, nie poddawanych obróbce termicznej. Spożywają je na surowo. Dlatego tak ważna jest ich świeżość. I to kolejna cecha kuchni japońskiej. Japończycy jedzą pałeczkami. Typowe nakrycie stołu to po lewej stronie miseczka z ryżem, po prawej z zupą. Równolegle leżą pałeczki. Zupę spożywa się, popijając ją bezpośrednio z miseczki.

Zupa - Krem kukurydziany z krabem

Składniki:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
4 szklanki wody
1 szklanka mleka kokosowego
¾ szklanki kukurydzy (może być więcej)
½ szklanki posiekanej cebuli
200 g Kraba może być w zalewie(lub świeżego mięsa kraba)
½ łyżeczki białego pieprzu
½ łyżeczki soli, przyprawy
1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

W głębokim garnku roztopić masło i dodawać stopniowo mąkę. Dodać posiekaną cebulę       i zeszklić. Mleko i wodę wlewać do garnka stopniowo, mieszając cały czas. Dodać kukurydzę i gotować przez kilka minut do miękkości. Zmiksować wszystko blenderem. Przecedzić. Dodać mięso z kraba, pieprz, sól i sos sojowy. Zagotować. Dodać przyprawy do smaku. Udekorować krążkami z posiekanej cebuli i czymś zielonym.

Czarny sezam - pudding kokosowy

Składniki:

2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki letniej wody
45 g kuro neri Goma, japońska czarna pasta sezamowa
70 g ryżu, syrop
210 ml mleka sojowego
120 ml ok. 2 / 3 szklanki mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

W małym naczyniu rozpuścić żelatynę z wodą zimną. Następnie dobrze rozmieszać pastę sezamową i dodać syrop ryżowy. Wymieszać ponownie. Dodać mleko sojowe i połączyć całość. W kuchence mikrofalowej rozmiękczyć żelatynę przez 10-15 sekund, aby później ją roztopić. Wmieszać kilka łyżek mieszanki mleka sojowego. Następnie dodać żelatynę do reszty mieszanki sezamu mleka i dobrze wymieszać. Miskę położyć na miskę wypełnioną wodą z lodem i dobrze wymieszać, aż mieszanka zacznie zastygać. Wymieszać i wlać do szklanki kremem lub formy żelatyny. 

Edo-Tempura  z krewetkami, węgorzem wędzonym, kalmarami i zieloną papryką 

Sposób przygotowania ciasta Edo-tempury 

Składniki:

3 białka
110ml wody mineralnej(gazowana)
3g proszku do pieczenia
160g mąki ziemniaczanej
40g mąki pszennej
30ml oleju sezamowego
30ml sosu sojowego ciemnego
Papryczka chilli jedna mała (najlepiej suszona)
Dwie szczypty soli

Składniki:

12 szt. krewetek tygrysich
300g węgorza wędzonego (filet - należy pokroić w paski)
2 kalmary pocięte w krążki
2 zielone papryki

Należy wszystko ze sobą dokładnie wymieszać najlepiej rózgownicą do konsystencji ciasta naleśnikowego.  Następnie zanurzamy w cieście krewetki, węgorza, kalmary i zieloną paprykę pokrojoną  w słupki. Następnie na rozgrzaną wysoką patelnie wlewamy oliwę tak aby nasze składniki można było swobodnie zanurzyć. Smażymy składniki ok. 2-3 minut z każdej strony. Po wyjęciu z oliwy kładziemy na papier aby odsączyć tłuszcz. Najlepiej podawać sosami słodko-kwaśnym oraz teriyaki pasuje również do tego dania ryż. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz