niedziela, 23 stycznia 2011

Ryba smażona w całości

Najlepiej kupować całe ryby. Jak wiadomo ryba psuje się od głowy, więc jeśli kupujemy ryby w całości mamy pewność, że są  świeże. W domu możemy je samodzielnie wyfiletować lub smażyć w całości. Warto odwiedzać sklepy, w których możemy kupić świeże owoce morza takie jak dorada, okoń morski, karmazyn jak również nasze ryby słodkowodne. Dzisiaj przepis na rybę smażoną w całości.

Składniki:

Dla 2 osób
2 dorady
świeże zioła (pietruszka, bazylia, tymianek)
1 cytryna
świeżo mielony pieprz, sól morska
oliwa

Świeżą rybę oczyszczam z łusek i wnętrzności, starannie płukamy ją w zimnej wodzie, usuwamy skrzela, zostawiając głowę ryby. Następnie rybę nacieramy solą morską z wewnętrznej i zewnętrznej strony. Do środka wkładamy mix ziół i dwa plasterki cytryny. Tak przygotowaną rybę smażymy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie, a następnie pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu wykładamy na ciepłym talerzu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, rybę polewamy odrobiną oliwy extra vergin. Talerz możemy udekorować cytryną i kiełkami słonecznika. Rybę podajemy z ugotowanym brokułem podany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz